Ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο παραμένει το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ

Ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο παραμένει το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ

Αρ. Πρωτ. 10537/09.05.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Πολιτισμού
- κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών


Το βιομηχανικό συγκρότημα της ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της οδού Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, παραμένει εδώ και χρόνια ανεκμετάλλευτο και έχει καταντήσει να είναι καταφύγιο τοξικομανών υποβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Η κυριότητα του κτιρίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1960, ενώ από το 1995 η ΕΤΕ και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997 είχαν προχωρήσει σε συμφωνία αποκατάστασης του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ και στη συνέχεια στέγασης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Παρά τις συνεχείς επαφές και το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων φορέων το έργο δεν προχώρησε και δεν εντάχθηκε στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Οι διαδικασίες αποκατάστασης και μετατροπής του παλιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ και η μεταφορά και εγκατάσταση εκεί του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχουν μείνει μετέωρες εδώ και πολλά χρόνια διαιωνίζοντας μία κατάσταση και αφήνοντας εκκρεμή δύο σημαντικά για την πόλη θέματα. Την αξιοποίηση του χώρου του εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ και αναβάθμιση της περιοχής και την στέγαση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της πόλης της Θεσσαλονίκης.


Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
- Πολιτισμού
- Οικονομίας και Οικονομικών:


- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση αποκατάστασης του παλιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ;

- Προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ και της στέγασης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης;

Απαντήσεις Υπουργείων